Oh Yeah : Camera Leica Bersadur Emas 1931 Berharga RM 2 Juta!

Hnggghhhh!!

Sape suka tengok rancangan Pawn Star kat astro channel history? Dalam rancangan tu pelbagai barang-barang rare beserta maklumat terperinci mengenainya ditunjukkan untuk djual atau dipajak dengan harga yang tinggi bergantung kepada keadaan, cerita, dan bukti. Ha, apa yang aku post ni lebih kurang macamtu la. Dalam pada masa yang sama, korang boleh belajar sejarah dan pengetahuan am. Disini aku nak post pasal kamera Leica 'Luxus' tahun 1931 yang rare disaluti kulit biawak bersama-sama dengan 2 lensa yang disadur emas telah dibida sebanyak $683,000 (RM 2 juta) 25 Mei lepas di WestLicht gallery, Vienna, Austria. Pemilik asal kamera tersebut, seorang pembuat wine yang berasal dari Jerman iaitu Karl Henkell, telah menjadi jutawan sekelip mata apabila harganya 4 kali ganda lebih mahal daripada harga sebenarnya. Peh, untung gila habaq hang!

Gold-Plated-Luxus-1931-Leica-Camera-1

Gold-Plated-Luxus-1931-Leica-Camera-2

Gold-Plated-Luxus-1931-Leica-Camera-3

Gold-Plated-Luxus-1931-Leica-Camera-4

Gold-Plated-Luxus-1931-Leica-Camera-5

Comments

Popular Posts