Wednesday, August 14, 2013

Oh Yeah : 10 Shopping Mall Terbesar Di Dunia! 3 Daripadanya Adalah Dari Malaysia!

Hebat-hebat, patutlah sampai aku tersesat cari parking! Gampang.

Aku macam tak percaya dengan fakta ni. Google punye google, memang betul siak! Peh, patutlah aku sampai tersesat cari parking kat Mid Valley tu. Peh. Ingatkan kat Dubai tu besar. Rupa-rupanya One Utama lagi besar siak. Hebat-hebat, hebat dalam menghabiskan duit rakyat marhaen Malaysia! Jyeaahhhhhh!! Itu dari segi negatifnye, tapi dari segi positifnye, ianya boleh menarik pelancong datang habihkan duit kat sini, wahahahahahahaha. Tapi dalam banyak-banyak mall didunia ni, aku rasa Sunway Pyramid paling ohsem dari segi design. Ade lagi satu tapi tak tersenarai dalam top 10 iaitu Berjaya Times Square yang berada di ranking ke 12.

10. Sunway Pyramid, Subang Jaya, Malaysia – 396,000 square meters

9. Cehavir Mall, Istanbul, Turkey – 420,000 square meters

  
8. Mid Valley Megamall, Kuala Lumpur, Malaysia – 420,000 square meters

  
7. Central World, Bangkok, Thailand – 429,500 square meters

  
6. Persian Gulf Complex, Shiraz, Iran – 450,000 square meters

  
5. 1 Utama, Selangor, Malaysia – 465,000 square meters

  
4. Isfahan City Center, Isfahan, Iran – 470,000 square meters

  
3. SM City North EDSA, Quezon City, Philippines – 482,878 square meters

  
2. Golden Resources Mall, Beijing, China – 557,419 square meters

  
1. New South China Mall, Dongguan, China – 659,612 square meters