Friday, October 11, 2013

Oh Yeah : Koleksi Kereta Buatan China Yang Meniru Rekaan Kereta Jenama Terkenal!

China brands everywhere..

Aku teringat dengan beberapa movie Hollywood yang mengutuk kaw-kaw barang buatan China ni. Antaranya movie Pain & Gain dan 127 Hours. Bukan setakat peniru, tetapi kualitinya sangat membahayakan pengguna, aku tak tau la macam mana produk mereka ni boleh melepasi undang-undang. Kebanyakkan rakyat marhaen macam aku ni terpaksa jugak memilih barang buatan China kerana harganya yang murah. Iphone pun made in China walaupun Amerika punya. Pernah hampir tertipu beli handphone Sony Ericsson. Bila tengok betul-betul, ejaan dia Somy Ericsson. Macam gampang. Kalau setakat benda yang tak berapa penting takpe la beli barang buatan China ni. Kalau handphone atau kereta, memang tak la aku nak beli. Ok, kat bawah ni aku nak share kereta buatan China yang tiru sebijik design kereta jenama terkenal, bukan setakat design kereta, logo pun nak tiru. 

Dadi Shuttle as Toyota Prado
 the chinese automakers prefer to copy 01 in The Chinese Automakers Prefer to Copy Everything
Chery QQ as Daewoo Matiz
the chinese automakers prefer to copy 02 in The Chinese Automakers Prefer to Copy Everything
Landwind as Opel (Vauxhall) Frontera
the chinese automakers prefer to copy 03 in The Chinese Automakers Prefer to Copy Everything

Laibao SRV as Honda CRV
the chinese automakers prefer to copy 04 in The Chinese Automakers Prefer to Copy Everything
Geely Merrie 300 as Mercedes C
the chinese automakers prefer to copy 05 in The Chinese Automakers Prefer to Copy Everything
Hongqi HQD as Rolls-Royce Phantom
 the chinese automakers prefer to copy 06 in The Chinese Automakers Prefer to Copy Everything
Greatwall Sing as Nissan XTrail
the chinese automakers prefer to copy 07 in The Chinese Automakers Prefer to Copy Everything
Chinese Smart as Smart
the chinese automakers prefer to copy 08 in The Chinese Automakers Prefer to Copy Everything
BYD F6 as BMW 7
the chinese automakers prefer to copy 09 in The Chinese Automakers Prefer to Copy Everything
Geely Logo as Toyota Logo
the chinese automakers prefer to copy 11 in The Chinese Automakers Prefer to Copy Everything