Friday, February 21, 2014

Oh Yeah : Lenovo S939 - Smartphone/Phablet Dengan Pemproses Octa Core Yang Hebat Tetapi Murah!

Nak beli, nak, nak, nak...

Selama 3 tahun aku guna smartphone Xperia Play, memang tak pernah bermasalah. Main game, dengar lagu, mesej ke, memang puas hati. Bosan-bosan, boleh main game psp kat handphone Xperia Play ni sebab dia memang khas dicipta seperti PSP. Masa beli tu harga dia RM950.


Tetapi, akhirnya kecundang jua.. sebulan yang lepas dah mula start buat hal. Bila call je terpadam, pastu handphone ON tapi tak keluar display. Maknanya nak kena tukar la tu kan. Time sengkek ni jugak dia rosak, aduiiii. Search punye search budget smartphone, terjumpa satu smartphone atau phablet yang mempunyai spec hampir sama macam galaxy note 3. Perghhh..terkejut aku tengok harga dia beb! RM999 je!!! Memang cun dan tak lari dari budget. Lenovo S939. OCTA CORE k. OCTA CORE beb! 


Spec? Ha, sila klik link bawah untuk mengetahui spec dia.


Spesifikasi:

Basic Information
Model Lenovo S939
Band 2G: GSM 900/1800/1900MHz
3G: WCDMA 850/900/1900/2100MHz
Sim Card Single Micro-SIM Card Single Standby
Service Provide Unlocked
Style Bar
Color Black
Shell Material Plastic
System
OS Android 4.2
CPU MTK6592, Cortex A7 octa core, 1.7GHz;
GPU: Mali-450 MP4
ROM 8GB
RAM 1GB
Screen
Display Size 6.0 Inch
Type IPS, capacitive screen
Resolution 1280 x 720 pixels
Screen Color 16000K Colors
Support Format
Ringtones Type Polyphonic/MP3
Audio File Format MP3/WAV/AMR/AWB
Video File Format 3GP/MPEG4
Image File Format JPEG/BMP/GIF/PNG/GIF
E-book Format TXT/CHM/DOC/HTML
FM Radio Yes
Earphone Port 3.5mm
Card Extend Support TF card up to 32GB extended
Data Transfer & Connectivity
Data transfer USB/Bluetooth
Mobile internet WAP/WiFi
General
Camera/Picture Resolution Dual Cameras, 1.6MP front camera; 8.0MP back camera with flashlight
Language English, Chinese
Phonebook 500
Message SMS/MMS
Input Handwrite/Keypad
TV No
GPS Yes, built in
JAVA No
WIFI Yes, 802.11 b/g/n
Bluetooth Yes
Gravity Sensor Yes
Multi-Touch Yes
Dimensions 161.5 x 83.5 x 8.7mm/6.35 x 3.28 x 0.34 inch
Net Weight(Including battery) 170g
Standby Time About 2~3 days
Other Feature 3G, WIFI, GPS, FM, Bluetooth, Ebook, Email, Messaging, wallpapers,
calendar, calculator, clock, camera, tethering & portable hotspot,
freehand operation, etc
Package
Size 167 x 95 x 55mm/6.57 x 3.74 x 2.16 inch
Weight 450g
Accessories 1 x Built-in 3000mAh Battery
1 x USB Cable
1 x Charger


Ha.. terkejut tengok spec dia? Mana boleh dapat beb harga RM999 kalau jenama Samsung atau jenama lain. Lenovo bukan jenama cikai. Dah berpuluh tahun dalam industri komputer dan laptop dan gadget-gadget lain. Lenovo ni company kolaborasi US-China. Mula-mula tak percaya sangat dengan jenama ni, tapi gua dah belek-belek handphone ni beb. Memang kualiti dia terbaik. Adiosss!!!